Keizer pakt niet veel minder punten dan Bosz

BVeenstra, 20-11-2017 om 11:30, 5039 views, AS | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Het Ajax van dit seizoen heeft na twaalf wedstrijden twee punten minder gepakt dan het Ajax van vorig seizoen. Destijds stonden de Amsterdammers na twaalf wedstrijden op 27 punten, nu zijn dat er 25.

Ajax verloor dit seizoen al kostbare punten tegen Heracles Almelo (2-1), Vitesse (1-2) en FC Utrecht (1-2). Opvallend: deze wedstrijden werden vorig seizoen allen nog gewonnen. Bovendien werd er dit seizoen gelijkgespeeld bij ADO Den Haag (1-1), terwijl ook daar vorig seizoen nog werd gewonnen (0-2).

Toch werden er ook vorig seizoen in het begin enkele keren dure punten verloren. Zo werd er gelijkgespeeld tegen Roda JC (2-2) en zelfs verloren van Willem II (1-2). Op basis van 'Feyenoord-uit' boekte Ajax dit seizoen twee winstpunten. Vorig jaar leverde het uitduel in Rotterdam een puntje op, dit seizoen waren dat er, dankzij de 1-4 zege, drie.

In de laatste vijf duels voor de winterstop pakte Ajax vorig seizoen nog tien punten. Daardoor stond het precies halverwege de competitie op een puntenaantal van 37. Mocht Ajax de laatste vijf wedstrijden van de 'heenronde' in de Eredivisie winnen, staat het halverwege de competitie op veertig punten, hetgeen er drie meer zouden zijn dan vorig seizoen. In de tweede seizoenshelft van vorig seizoen ging het het elftal van toenmalig trainer Peter Bosz echter een stuk beter af. Uit de laatste zeventien wedstrijden pakte Ajax 44 punten, waardoor het zou eindigen op 81 punten.

Op dit moment is PSV koploper met 33 punten uit twaalf wedstrijden. De Eindhovenaren wonnen, op Heerenveen-uit na, al hun wedstrijden. Ter vergelijking met vorig seizoen: koploper en uiteindelijk kampioen Feyenoord stond na twaalf duels op 29 punten.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
Ik kijk naar Ajax 1 zoals ik kijk naar Jong Ajax of Ajax O19:
De ontwikkeling van het spel en de spelers staat voorop,
de punten volgen vanzelf.

Keizer heeft d.m.v. roulatie geïnvesteerd in stabiliteit.
Dat heeft punten gekost, maar daardoor zullen we na de winterstop minder punten morsen.

Het spel:
We kunnen in 4-3-3 en 3-4-3 spelen.
Als we dat verfijnen is een wedstrijd toch spannender om naar te kijken.

De spelers:
De jonge spelers hebben een dipje gehad en zijn wakkergeschud.
De oudere spelers zetten de jonge spelers op scherp.

Wat beter kan:
- Vanaf nu altijd Sinkgraven opstellen
- Orejuela minuutjes geven
- Eiting minuutjes geven
- Niet meer bekendmaken wie eerste keuze is op een positie
- Voor de winterstop bekendmaken dat Dijks mag vertrekken
- Kluivert op links het vertrouwen (durven) geven
1 -2
Tscheu
We worden weer een knappe 2e!
1 0
Turbo
Stuk rustiger programma ook zonder Europese verplichtingen. Daarnaast blijft het belangrijkste verschil natuurlijk het feit dat Bosz met een puinhoop begon en alles, van intentie tot selectie, ondersteboven heeft moeten zetten terwijl Keizer voort kon borduren. Maar goed, het puntenaantal zal me een zorg wezen op het moment. De pproblemen zitten veel dieper.
3 -1
Pluto10
Alsof Keizer kon voortborduren met zo'n dramatische start in dit seizoen
0 0
Joseph
Dit was na Utrecht volgens mij ook zo, slim om even een wedstrijdje te wachten.. Maar volgens mij speelde Bosz Europees en zat er een duidelijke stijgende lijn in, iets dat je bij Keizer nog moeilijk kan zeggen.
Maar goed, hopelijk geeft de wedstrijd tegen NAC zo veel vertrouwen dan we gewoon puur op kwaliteit onze wedstrijden gaan winnen, want onze selectie blijft de sterkste van de eredivisie.
2 -1
Tscheu
Het hele Europese seizoen was goed, ook voor de winterstop.
4 0
AjaxPassion
Inderdaad! Het was al vanaf de poulefase genieten! 2x Celta, 2x Luik, en ook Panathinaikos waren heerlijke wedstrijden
1 -1
geDaante
Valt totaal niet te vergelijken. Keizer had te maken met het drama rond Nouri, maar kon het verder zo overnemen van Bosz, die een goede basis had gelegd, waar zo op voortgeborduurd kon worden. Men zij dat te gaan doen, maar Keizer wil toch anders spelen.

Bosz had te maken met de erfenis van De Boer, een door De Boer samengesteld selectie van pure degelijkheid/middelmatigheid met spelers die vooral breken en werken en 'gif' hebben, en met een mindset van vooral de nul houden, geen fouten maken, geen balverlies lijden, geen risico, bij omschakelmomenten naar balbezit balletje weer terug naar achter in plaats van naar voren en er gebruik van maken. Dus Bosz moest heel snel zien door te selecteren, en al die angst uit die spelers zien te krijgen en hen totaal haaks laten denken en handelen op wat ze jaren onder De Boer gedaan hebben. Het is zeer knap hoe Bosz dat in zeer korte tijd al aardig voor elkaar had. Van geen druk en balletjes terug en breed, naar extreme druk en alles naar voren. In ieder geval al in veel wedstrijden, zeker niet alle, maar dat kan ook niet, dat moet groeien, het was pas zijn eerste seizoen. En je zag duidelijk een lijn, een visie, en verbetering.

Puur technisch (ook selectie compleet en prima spelers) had en heeft Keizer het vele malen makkelijker, al wil Keizer ook weer heel anders dan Bosz spelen, wat ook wel weer tijd nodig heeft. Keizer wil met name wat meer vanuit balbezit en het zelf spelmaken voetballend naar voren komen, vanuit meer controle. Bosz was directer naar voren, en ook veel gebruik maken van omschakelmomenten bij het drukzetten. Het was iets teveel gericht op het omschakelen om van echt Ajaxvoetbal te spreken, maar het had al veel belangrijke Cruijff-aspecten erin, en het was Bosz' eerste jaar pas.

Een mix tussen visie Bosz (van vorige seizoen bij Ajax) en Keizer minus invloed van Spijkerman en co. was ideaal geweest. En dan heb ik het puur over de voetbalvisie, de spelerkeuzes van Keizer zijn soms onnavolgbaar.

In Bosz' spel miste ik wat balbezit op het middenveld, wat rust aan de bal, wat combinatiespel. Bij Keizer mis ik vooral het drukzetten, wat er nauwelijks tot niet is, en wat mij zeer stoort. Ook ergerde ik me aan dat per se een plan B moeten hebben, maar daar zitten die uilskuikens naast hem achter. Ook weer aan zo'n diepe lopende half die de opbouw en combinatiespel frustreert (Siem de Jong) vind ik niks, maar komt ongetwijfeld ook uit de koker van Spijkerman en co.
3 -1
Mokum_32
Niet te vergelijken bij bosz zag je tenminste visie en een constante lijn, je genoot van het voetbal. Ajax was Ajax weer, heeft helaas maar 1 jaar kunnen duren door wanbeleid
7 -2
smokum
Net alsof het vorig seizoen allemaal zulke goede wedstrijden waren. Mensen hebben Lyon en Schalke thuis op het netvlies, wat inderdaad goede potjes waren. In de competitie zaten er genoeg zaadpotten zonder kansen/initiatief bij, maar dat is iedereen door de waan van de dag en de finaleplaats (die we verloren dankzij de falende tactiek en het niet ingrijpen van Bosz) alweer vergeten.

Het gras is altijd groener aan de overkant.
5 -2
Turbo
Dan nog is het een wonder dat je binnen 10 maanden van het kleurloze betonvoetbal van Frank - compleet met peperdure zelf-samengestelde houthakkers selectie - naar een europese finaleplaats met hier en daar oogstrelend voetbal kan gaan. Dat was geen toeval. Het verval is ook ontzettend groot. Net als het verschil qua intentie. Dat allemaal afdoen als geluk of wat dan ook is onzin en je kop in het zand steken.
4 0
ajaxinho
Houthakkers selectie??
Ik kan er alleen 2 bedenken: Sanchez en Veltman
Niet geheel toevallig begint de verdediging van Ajax bij de aanvallers...

De intentie komt voornamelijk vanuit de spelers.
Vergelijk het materiaal van Frank in zijn eerste en laatste jaar maar eens.

Het is bijna onmogelijk om met deze selectie betonvoetbal te spelen.
Ik zeg bijna, omdat het contrast tussen Siem en Donny dat duidelijk heeft gemaakt.
0 0
Sulejmanibesteaankoopooit
Europa.........
2 0
Bil
Vorig seizoen speelde we 2x in de week.
Nu kunnen ze een hele week opladen voor een wedstrijd.
3 0
EuforischeRealist
Misschien een optie om het stuk even opnieuw te schrijven?

De 37 punten van halverwege vorige seizoen maken samen met de 44 punten uit de 2e seizoenshelft geen 82 maar 81 punten. Bovendien heeft PSV er inmiddels 33 en geen 31 (helaas zullen ze in Zwolle denken).
0 0
gras
1. Bosz pakte er ook te weinig

2. Maar plakte er wel een hele sterke 2e seizoenshelft aan vast

3. gaf Ajax zijn gezicht in Europa weer terug
6 0
Koenniiee
4. Moest op -3 beginnen met een selectie die aanvallend en risicovol voetbal niet eens gewend was. Keizer kon voortborduren.

Plus Keizer gewoon 9 (!) punten minder dan vorig seizoen in dezelfde wedstrijden.
4 -1
afcas
waarop kon keizer voortborduren? het spelletje van hem is toch echt anders dan het spelletje onder bosz... had van jou verwacht dat je dat toch wel in zou zien. plus keizer had een veel grotere achterstand door de situatie met nouri. in mijn ogen heeft dankzij die situatie vrijwel geen enkele ajax trainer zo een lastige start gehad als keizer...
5 -5
Turbo
Op de intentie, de speelstijl, de selectie en het momentum. Het verschil tussen het spelletje van Bosz en het spel dat Keizer na streeft is vele malen kleiner dan het verschil tussen Bosz en FdB.
2 0
Koenniiee
Dit dus, afcas. Had verwacht dat je dat toch wel zou zien.

Daarnaast is een hoop voorwerk qua spelers al gedaan door Sinkgraven als back te posteren, Schone vorig seizoen prima op '6'. En zoals Turbo zegt, intentie, speelstijl, etc.
1 0
M.Olsen
Psv heeft 33 punten jongens
1 0
RedFeather
Zonder Europees voetbal
2 0
iammike
We moeten er ook meer dan vorig jaar halen
0 0
Labrador
Als we aan het eind van het seizoen net zoveel punten hebben dan wordt je normaal gesproken kampioen. Deze maand wordt wel interessant met uit Twente en AZ en thuis tegen Psv
0 0
Redrum
Tja, het hangt natuurlijk ook van psv af. Ik hoop dat ze gister hun geluk in één wedstrijd verspeeld hebben, maar de geschiedenis leert ons dat die luizenclub dit soort geluk makkelijk een heel seizoen vol kan houden. Je wordt denk ik alleen nog kampioen als je niks meer laat liggen vanaf nu en dat zal lastig worden, zeker aangezien het nog steeds onrustig is rond Ajax.
1 0
EuforischeRealist
Kijk even naar de stand en welke uit-wedstrijden die boeren al hebben gehad. Zelfs als het geluk ze in de steek laat wordt het nog een flink karwei al ze bij te halen. Heerenveen, Utrecht, Vitesse en Zwolle al gehad. Over 3 weken komen ze nog bij ons langs en Vitesse krijgen ze ook nog thuis voor de winterstop. Die hebben echt een veel makkelijker programma na de winter.
0 0
Redrum
Dat is zo, maar zoals psv voetbalt kunnen ze puur op basis van het spel ook werkelijk tegen iedereen punten laten liggen. Alleen in de laatste twee wedstrijden hebben ze al 5 punten teveel gehaald. Houdt dat geluk op en gaan ze niet beter spelen kunnen ze nog een hoop laten liggen. Maar ja, als psv eenmaal mazzel heeft..
1 0
Mark03
Kan wel zijn, maar vooralsnog zie ik weinig redenen tot optimisme. Keizer heeft Europees toch wat minder punten heeft gepakt dan Bosz. Bovendien zit er veel minder lijn in het spel. Keizer heeft nog steeds geen vaste basis en van het Ajax van de tweede seizoenshelft vorig jaar zie je niets meer terug.
1 0
theflyingdutchm
Leuk en aardig deze cijfers, maar ze zeggen niks. Laten we het eens aan het eind van seizoen kijken.
1 0
Heiko
We moeten zondag ook nog maar zien te winnen. Roda JC is een stugge ploeg
0 0