Goochelend Ajax moet waken voor nieuwe averij

BVeenstra, 18-11-2017 om 10:15, 7659 views, Ajax Showtime | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Met een opnieuw flink gewijzigde opstelling zal Ajax zaterdagavond op bezoek bij NAC Breda geen punten mogen verspelen. Immers, de achterstand op koploper PSV bedraagt al acht punten en wordt deze achterstand nog groter, wordt de kans op een eerste landstitel in vier jaar weer wat kleiner. Ajax Showtime blikt vooruit op 'het avondje NAC'.

In oktober speelde Ajax geen enorm hoogstaand voetbal, maar er werd wel gewonnen. En ook niet van de minste tegenstanders trouwens. SC Heerenveen, toen nog in bloedvorm, werd met 0-4 verslagen, terwijl ook bij Feyenoord werd gewonnen (1-4). In die vier gewonnen wedstrijden speelde Keizer telkens met dezelfde basiself.

De naam Alf Ramsey, de bondscoach van het Engelse voetbalelftal dat in 1966 wereldkampioen werd, zegt u misschien niet veel, maar een citaat van deze meneer is wereldberoemd: 'Never change a winning team'. Even leek Keizer ook in deze stelling te geloven, maar voor het thuisduel met FC Utrecht besloot de trainer toch enkele wijzigingen toe te passen. Of het met de vaste opstelling van die wedstrijden daarvoor ook was gebeurd, zullen we nooit weten, maar met de nieuwe opstelling werd wel met 1-2 verloren van de Utrechters.

Echt spijt heeft Keizer niet van zijn keuzes. 'We hebben die keuzes weloverwogen gemaakt. Omdat we nog op zoek zijn naar de juiste samenstelling', vertelde de trainer in het Algemeen Dagblad. 'Ik verwijt het mezelf niet dat er nog geen vaste formatie staat. Er was in het begin van het seizoen geen vaste selectie en dus geen vaste opstelling. We zijn nu zo'n twee maanden verder. Soms gaat het sneller, soms duurt het langer.'

Exit Wöber, welkom Sinkgraven
Iemand die blij is dat Keizer ook voor het uitduel met NAC Breda zijn opstelling wijzigt, is linksback Daley Sinkgraven. De verdediger stond lange tijd aan de kant met een knieblessure, maar is inmiddels alweer enkele weken fit. Tegen NAC Breda mag hij hoogstwaarschijnlijk in de basis beginnen, al is dat wel slecht nieuws voor nieuweling Maximilian Wöber.

De Oostenrijker mocht voor het eerst op bezoek bij SC Heerenveen in de basis beginnen en al vrij snel waren de reacties positief. Zowel analisten als supporters van Ajax begrepen eerder al niet waarom hij - en niet de minder spelende Nick Viergever - enkele keren gewisseld werd. Ook het nieuws dat Wöber zaterdagavond op de bank begint, werd niet al te hartelijk ontvangen door de fans van Ajax.

Opvallend lijkt eveneens de keuze voor Donny van de Beek. De neo-international begon tegen FC Utrecht min of meer uit het niets op de bank, terwijl Siem de Jong in die wedstrijd in de basis mocht beginnen. Een weloverwogen keuze vond Keizer, maar een wedstrijd later grijpt Keizer alweer terug naar zijn voormalig middenveld. Het roept daardoor de vraag op of Keizer zelf wel weet wat hij écht wil.

Verder moeten de Amsterdammers het doen zonder Amin Younes. De Duitser kampt met knieproblemen, al lijkt hij op de weg terug. Zijn plek wordt in ieder geval niet ingenomen door Kasper Dolberg. 'Het is wel een optie, maar dat gaan we morgen (vandaag, red.) niet doen', zei de trainer vrijdag op de persconferentie. De kans lijkt groot dat Justin Kluivert op links zal beginnen, terwijl Dolberg in de spits staat.

De vermoedelijke opstelling: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Sinkgraven; Schöne, Van de Beek, Ziyech; Neres, Dolberg, Kluivert;

NAC Breda
NAC Breda is sinds dit seizoen weer terug in de Eredivisie en voor menig voetbalfan is dat goed nieuws. De Brabantse club staat bekend om een goede sfeer en tegenwoordig ook niet onbelangrijk: men speelt er gewoon lekker op natuurgras.

Van een typische Bredaas of Brabants elftal is tegenwoordig niet echt sprake meer. Kijken we naar het elftal van NAC Breda zien we bijvoorbeeld een zestal (!) gehuurde spelers van Manchester City. Een wereld van het verschil van het NAC van spelers als Rob Penders, Patrick Zwaanswijk, Ronnie Stam, Anthony Lurling, Jelle ten Rouwelaar en Edwin de Graaf.

Dit seizoen presteert NAC Breda vooralsnog wisselvallig. Er werd hier en daar een keer gelijkgespeeld en gewonnen werd er pas twee keer: thuis tegen FC Groningen, maar ook op bezoek bij Feyenoord. Bovendien werden de laatste twee duels, uit bij FC Utrecht (2-2) en VVV-Venlo (0-0) niet verloren.

Historie tegen NAC Breda
Kijken we naar de historie moet het duel bij NAC Breda weinig problemen opleveren voor Ajax. Van de 49 eerdere ontmoetingen wonnen de Amsterdammers er 34, eindigden er negen in een gelijkspel, terwijl NAC Breda zelf zes keer won. Ook de doelcijfers zijn in Amsterdamse voordeel: 42-102.

Van de laatste vijf ontmoetingen tussen NAC Breda en Ajax eindigden er vier in een Amsterdamse zege. In het seizoen 2013/2014 eindigde het treffen in een 0-0 gelijkspel. De laatste keer dat NAC Breda in eigen huis won van Ajax was in 2008. Destijds schakelden de Brabanders Ajax uit in de KNVB-beker: 4-2. In het seizoen 2003/2004 won de club uit Breda voor het laatst van Ajax in de Eredivisie. Ook toen werd het 4-2.

De laatste vijf keer:
2010/2011: NAC Breda 0 - 3 Ajax
2011/2012: NAC Breda 0 - 2 Ajax
2012/2013: NAC Breda 0 - 2 Ajax
2013/2014: NAC Breda 0 - 0 Ajax
2014/2015: NAC Breda 2 - 5 Ajax

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Head2Head: NAC Breda - Ajax

Ajax neemt het zaterdagavond in Breda op tegen NAC. Een overzicht van de verhoudingen tussen beide ploegen aan de hand van statistieken en historische momenten. ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax Snapchat: http://snapchat.com/add/afcajax

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
gras
Ik vindt het meer een ontgoochelend Ajax.
0 0
DeKes
Het is écht om moedeloos van te worden! Heb nou al pijn in mijn buik.
Wéér geen vaste patronen, onzekerheid bij de spelers. Wordt weer negatief kijken.
Wat een zooitje ongeregeld op die bank!(hóóp dat ik het mis heb).
1 0
Joseph
Dit is natuurlijk een wedstrijd die een veredeld jong Ajax ook zou kunnen winnen, wat dat betreft is het extra balen dat Viergever nu mag spelen, dan denkt dat stelletje amateurs op de bank straks nog dat het een goede keuze was.
Net als dat ze denken dat Schone de goede keuze was, waardoor ze een aantal wedstrijden wonnen. Maar dan vergeten ze weer hoe slecht die wedstrijden waren en hoe ontzettend belangrijk Neres in die wedstrijden was. Ook Wober heeft een grotere impact dan Schone.
Maar goed, ik ben er klaar mee, dit is misschien wel de slechtste coach staff die ik ook gezien heb bij Ajax. Met dit materiaal moet je met 2 vingers in de neus kampioen kunnen worden of op zijn minst in het spoor van PSV kunnen blijven.
0 0
Vranzie
er stond in het begin van t seizoen geen vast elftal? misschien twee basisspelers weg van de 11 flappie. nog een beetje liegen ook. ben wel een beetje klaar met jou.
1 0
Rebi1968
Dit is volgens mij de meest talentvolle opstelling die je langere tijd vertrouwen moet geven;

Onana
Veltman - de Ligt - Wöber - Sinkgraven
F. De Jong - van de Beek - Zijech
Neres - Dolberg - Kluivert
1 0
Joseph
In de verdediging kun je dan nog twijfelen of Viergever misschien als back zou moeten spelen, op het middenveld kan je twijfelen wie je op 6 zet, en voorin kun je overwegen of Huntelaar moet spelen.

Dat zijn keuzes die een topcoach dan moet maken. Maar Viergever centraal?! Schone die Frenkie op de bank houdt en Younes die een zekerheid lijkt.. Het is van een ongekend amateurisme.
0 0
MelleAfca
Dat ziet iedereen met ook maar een beetje verstand van voetbal, jammer dat onze technische staf daar niet toe gerekend kan worden
1 0
Lagasj
En volgende week staat Wober er weer in en Kluivert er weer uit, Sinkgraven weer eruit en Viergever weer op links erin.
Zo ondergraaf je het laatste restje vertrouwen van je spelers, waardeloze trainer.
Hou de eer aan jezelf en vertrek !
Het gaat je hier nooit en te never lukken.
3 0