Endt: 'Overtuigd dat Léon in Ajax 1 kan spelen'

BVeenstra, 18-11-2017 om 08:35, 6615 views, De Volkskrant | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Voormalig Ajax-teammanager David Endt heeft veel vertrouwen in de toekomst van Jong Ajax-verdediger Léon Bergsma, zo vertelt hij in De Volkskrant. De jongeling speelt al sinds zijn zesde bij de Amsterdamse club, is nu aanvoerder van Jong Ajax, waardoor het nu wachten is op zijn kans in het eerste elftal van Ajax.

David Endt, die ook de vader van Bergsma (Hans Bergsma) kent, vergelijkt het tweetal. 'Hans is bezeten, bijna obsessief. Hij was een felle speler. Léon is een lichte kopie van zijn vader', vertelt de Hagenaar, waarna hij uitlegt wat voor type speler Bergsma is. 'Léon is geen elegante speler, een soort Botteghin van Feyenoord, beetje Barry Hulshoff ook, maar bijzonder nuttig. Een doorzetter, je voelt arbeid, je ziet een spade in plaats van een floret', aldus Endt, die zag dat drie eredivisieclubs afgelopen zomer tevergeefs informeerden naar Bergsma. 'Ik ben ervan overtuigd dat Léon in Ajax 1 een rol kan spelen. Hij wordt in elk geval een gedegen speler in de eredivisie.'

Waar Léon Bergsma altijd zijn vader achter zich heeft staan, gold dat niet voor Hans Bergsma zelf. Toen hij veertien was overleed zijn vader - de opa van Léon - aan een hartstilstand. Met meer discipline had vader Bergsma een mooiere loopbaan gehad, denkt hij. Enkele profclubs wilden hem inlijven, maar boden niet genoeg. Hij keerde terug naar AFC, waar hij zeven jaar hoofdklasse speelde. Hij ging wat vaker uit, dronk geregeld een 'borreltje cola' en ging roken. 'Als Léon hetzelfde van plan zou zijn, zou ik zeggen: godverdomme, kom op, ertegenaan, je bent er bijna. Ik woonde met mijn moeder en mijn zus, die stimuleerden me niet, die hadden niks met voetbal.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FlyingDutchMan
Wel grappig dat Endt hem met Botteghin vergelijkt, daar doet Leon me namelijk ook aan denken
0 0
Knalpot
Niet geheel terecht, Botteghin heeft 10 meter nodig om om zn as te draaien, Leon denk 5.
0 0
BobaAjax
Toch de meest degelijke vaste schakel in jong Ajax(samen met eiting) . Zeker goed genoeg voor de eredivisie, maar Ajax 1 lijkt me wat te hoog gegrepen .
0 0
Joseph
Met de huidige staff heeft David dit helemaal niet slecht ingeschat, op dit moment wordt niet gekeken naar de pure kwaliteit en de potentie van een speler om de top te halen.
0 0
altijdwelwat
Pffff David Endt .... kan leuk vertellen over randzaken in het Italiaanse voetbal en dat is het wel zo een beetje. Verstand van voetbal is niet aanwezig, en dat bewijst hij met deze opmerking wederom.
3 0
Rood Gevaar
Ik ben overtuigd dat Endt aan de drugs zit
3 0