'''Ik speel niet dus ik moet weg'' stoort mij echt'

giobelloni, 10-11-2017 om 07:45, 13680 views, Algemeen Dagblad | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Cor Pot, oud-bondscoach van Jong Oranje, vindt het jammer dat spelers zoals Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald te snel weggaan uit Nederland. Beide spelers zitten in een moeilijke periode en moeten het bij hun club met een plek op de bank doen.

In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt Pot dat hij het niet snapt waarom jonge spelers zo snel weg willen uit Nederland. 'Die cultuur van: ik speel niet dus ik moet weg stoort mij echt. Juist als je het moeilijk hebt bij je club leer je. Als je je dan kan terug knokken kom je uiteindelijk veel sterker binnen bij een buitenlandse club.'

Huidig bondscoach Art Langeler snapt wel waarom spelers sneller willen vertrekken: 'Ik snap de onrust wel, maar een speler moet altijd de belangen afwegen. Oftewel: welke rol kan ik spelen. Maar we moeten niet vergeten dat we het over hele jonge jongens hebben. Ze hebben allemaal een enorm stijgende lijn gehad in hun carrière, dan is het logisch dat er zwaardere tijden zijn.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Remark
Hangt een beetje van de speler af. In het geval van bijvoorbeeld Frenkie de Jong, veruit de beste speler die Ajax in tijden heeft voortgebracht, stoort het mij mateloos dat hij categorisch op de bank zit ten faveure van spelers die week-in-week-uit wanprestaties leveren. Zo'n speler mag, neen MOET onmiddellijk weg om z'n eigen ontwikkeling en carrière niet in de weg te zitten. Cruijff zei: "Een zeventje omringt zich met zesjes, want daar steekt hij gunstig bij af. Maar een negen zoekt altijd een tien. Want die is niet bang. Die weet dat hij goed is, en wil alleen maar beter worden". Frenkie is een negen en mág niet eens spelen met zesjes. Vind je het gek dat ie weg wil?
0 0
Puurvoetbal
Frenkie is de volgende. Lees elders hier op AS 'ik moet wel spelen'
0 0
ajaxinho
Maar wij creëren zelf ook een beetje dat idee.
Om maar een paar voorbeelden te noemen:
- Jonge basisspelers (Kishna, El Ghazi, Bazoer, Riedewald, Tete) zonder ervaren backups
- Jonge captains (Klaassen, Veltman)
- Gemakkelijk wegdoen van potentiële reservespelers (Denswil, Andersen)
- Gemakkelijk wegdoen van ervaren reservespelers (Serero, VdHoorn)
- Te weinig of te slechte dertigers (Ooijer, Poulsen, Zimling ...)

Er is te weinig balans (roulatie) tussen basisspelers en reservespelers.
Waardoor basisspelers meteen janken als ze op de bank zitten.
En reservespelers geen waardering voelen omdat ze geen kans krijgen.

Wat dat betreft heeft Keizer het wel goed voor elkaar.
Natuurlijk maakt hij verkeerde keuzes en drijft hij een beetje door.
Maar hij heeft van iedereen een beeld wat ze kunnen brengen in een wedstrijd.
Om een paar voorbeelden te noemen:
- Prima wissels tegen Feyenoord en Willem II (verandering van formatie)
- Ik denk dat Siem in de basis stond om te kunnen vergelijken met Klaassen(-Ziyech-Schöne)
- Hij ziet Frenkie meer als 8 of 10 maar durft hem ook in te brengen als 6

Natuurlijk jammer dat we punten morsen, maar je moet verder kijken dan je neus lang is.
PSV en Feyenoord (momenteel) verliezen ook veel punten als belangrijke spelers wegvallen.
In die fase zitten wij ook door het wegvallen van Klaassen, Traore en Sanchez.
Ik geloof dat we steeds stabieler worden en hoop dat de keuzes van Keizer genuanceerder worden.
0 -2
Lazell
Valt mee. je ziet dit over heel Europa gebeuren. Speel je niet, dan willen ze weg. Generatie verschilletje denk ik(ben zelf ook van de generatie Riedewald, Bazoer, Tete, paar jaartjes ouder).

Mensen waren vroeger gewend voor dingen te knokken. Nu wordt voor het grootste deel van de jeugd alles verzorgd. In Colombia moeten ze bijvoorbeeld wel nog voor dingen knokken. Had de mentaliteit van Sanchez wel eens willen zien als hij bij een normaal Nederlands gezin was opgegroeid.
1 0
ajaxinho
Deze generatie heeft eigenlijk het voorbeeld gekregen hoe het niet moet.
Alleen Sneijder en Nigel zijn redelijk succesvol geweest in het buitenland.

En toch...
0 0
Ruff Rhythim
"Ik speel een paar leuke wedstrijden en ik ben klaar voor een volgende stap" past trouwens ook prima in dat rijtje...
1 0
nahfahlaar
Niet helemaal mee eens. Tete heeft helemaal kans op een basisplek gehad, hoe goed hij ook speelde. Veltman had altijd de voorkeur. Bij Riedewald en Bazoer ligt het wat anders; zij overtuigden gewoon niet zo. Maar, zeker Riedewald had je beter gewoon een jaartje uitgeleend aan een eredivisieclub. Dat doet Ajax naar mijn mening toch wat te weinig; eigenlijk alleen gasten die het toch niet gaan redden worden wel eens uitgeleend (zie bijv. el Azzouzi).
0 -2
Ajaxvooraltijd
Veltman is/was ook beter dan Tete alleen Tete oogde spectaculairder met zijn goedmaakslidings.
9 -2
AFCZlatan
De vergelijking tussen Tete en Veltman is precies wat Chiellini bedoelde in z’n interview vandaag (of gisteren). Tegenwoordig worden verdedigers beoordeeld op het meevoetballende aspect en niet meer op het verdedigen.

Veltman is qua meevoetballen inderdaad beter dan Tete, maar ik denk dat hier niemand durft te beweren dat Veltman daadwerkelijk ook beter kan verdedigen. Tete beheerst het verdedigende aspect namelijk veel beter.

Voor Ajax is het meevoetballende aspect waarschijnlijk belangrijker, maar ik had graag Tete gezien. Al moet ik zeggen dat er eigenlijk niet echt een juiste keuze gemaakt kan/kon worden.

Je kunt het zien als een vergelijking tussen Chiellini en Bonucci. Chiellini is ijzersterk in verdedigen en zal 1 op 1 nauwelijks duels verliezen, maar het meevoetballen kan hij niet goed. Bonucci laat zich daarentegen vaker kennen in 1 tegen 1 situaties, maar heeft een fantastische passing. Waar kies je voor? Samen zijn ze ijzersterk, maar als je er eentje moet kiezen, wordt het een stuk lastiger.
1 0
meerzicht
Ik ben het met je eens. Heb vorig jaar al eens gezegd dat een mengeling van de kwaliteiten van Tete en Veltman eigenlijk de beste verdediger is.
0 0
Rockpotje
Ik durf wel hoor. Veltman verdedigt vooruit. Onderschept veel passes en komt vaak voor zijn man. Dat is heel belangrijk als je druk wilt houden op je tegenstander. Tete heeft dat minder. Die is op zijn sterkst als hij in het duel komt of achter een tegensander aan moet. Maar dan ben je als ploeg eigenlijk al te ver teruggedrongen en moet je weer opnieuw opbouwen. Daarnaast is Veltman ook nog sterker in de lucht.
0 -1
meerzicht
Ik denk dat jij de beelden tegen utrecht nog eens moet gaan kijken en doe mij een plezier, let dan de hele tijd, ook bij de doelpunten van utrecht, eens op Veltman. Praten we daarna nog eens verder.
0 0
nahfahlaar
Persoonlijk vind ik Tete verdedigend beter, hij heeft minder vaak een 'veltmannetje'. Bij OL doet hij het ook niet onverdienstelijk. Binnen de Ajax filosofie past hij misschien wel wat minder. Ik probeer alleen maar aan te geven dat hij met Veltman voor zich nooit zicht zou krijgen op een basisplek, omdat Veltman het type speler is dat de voorkeur krijgt.
0 0
ajaxinho
Haha!.. dat is wel een goed woord ervoor.
Zo zie ik dat ook.
0 0
Ajaxvooraltijd
Cor Pot heeft gelijk en Langerer neemt niemand serieus (ook binnen de KNVB niet).
1 -2
Suarez16_
Inderdaad zonde. Hopelijk is Dolberg (en Ajax) nu wel verstandig. Bazoer had op termijn Schone/Van de Beek er wel uit gespeeld onder Keizer. Nu zit hij op de bank bij Wolfsburg. Tete had je altijd moeten houden boven Veltman, maar Veltman doet het gewoon goed en Tete wilde niet verlengen, dus ik snap het wel. Riedewald is helaas een te zacht ei om te slagen bij een topclub en El Ghazi kwam kwaliteit te kort.
1 0
Fredschuit1
Is die Vinicius Junior van Flamengo niets voor Ajax? Jong, Linksbuiten, snel, goede techniek en doelgericht. Weet niet of hij financieel haalbaar is..
0 0
Golberg
Is al gekocht door Real Madrid voor het kleine bedrag van 45mil.
1 0
Leprechaun
Waanzin. 16 jaar die jongen...
0 0
WijZijnAjaxWijZijnDeRijkste
gaat al vior 45 mil naar Real vgm haha
0 0
Fredschuit1
Ok.. Dat hadden wij niet neergelegd nee;) Hij viel mij al positief op..
0 0
AFCA.
Locadia vind ik wel een goed voorbeeld. Kwam ook al jong en snel en schoot ze er toen makkelijk in. Heeft ook ongeveer 2 jaar slecht gepresteerd maar toch bleef hij. Hij had ook makkelijk weg kunnen gaan maar dat deed hij niet. Dit seizoen wordt alles beloond en schiet hij de ene na de andere erin. Blijf het zonde vinden dat het geduld er bij Ajax en spelers niet was. Fischer, Andersen, etc.
1 0
AFCA_XXX_AMSTERDAM***
Riedewald nog het mooiste voorbeeld, een aantal leuke wedstrijden gespeeld voor ons. Meneer denkt meteen weg te moeten. Echt een juffrouw vind ik het
2 0
3*stars*3
Die Langeler moet daar snel weg.
Die jaartjes PSV hebben hem ook nog enger gemaakt.
Als hij begrip heeft voor zulke jongens die stampvoetend roepen dat ze weg willen, zegt dat genoeg.

Aan de andere kant verrast het mij niet want PSV is wel de club die klaarstaat om jongens op te vangen, die te vroeg vertrekken (Rekiki, Bruma en Malen) en zo geef je die jongens altijd een reden om toch vroeg te vertrekken uit NL.
0 0
Redrum
Die jaartjes psv hebben een hele flinke dosis ongezonde en ongepaste arrogantie in zijn lelijke donder gepompt. Een club als psv is gewoon op alle fronten een walgelijke club en iedereen die daar gaat werken raakt besmet. Brands en Gerbrands kramen ook de meest verschrikkelijke onzin uit sinds ze daar werken, terwijl ik ze bij AZ allebei wel mee vond vallen.
0 0
3*stars*3
Helemaal mee eens.
0 0
Hup
Redelijk off-topic maar Langeler is in mijn ogen een van de meest overschatte mensen in de voetballerij. Aardig als trainer bij PEC, maar daarna een groot voorbeeld van zelfoverschatting. Maar dat is mijn bescheiden mening natuurlijk.
1 0
Mr-MZ
Ik denk dat je niet alle situaties met elkaar kunt vergelijken. Riedewald heeft absoluut geduld getoond en voor het komende seizoen leek een basisplaats ook ver weg. F. de Boer gaf hem het vertrouwen en kende hem goed, dan snap ik op zich wel dat je voor die andere club kiest. Tete heeft de juiste stap gezet, ontwikkelt zich sterk bij Lyon en is misschien positioneel minder sterk dan Veltman, maar backs van tegenwoordig moeten ook aanvallend meer brengen, iets wat Tete nu elke week doet. El-Ghazi en Kishna zijn duidelijk te vroeg weg gegaan en boterde ook niet echt met de trainers. Om nou te roepen dat zij niet goed genoeg voor Ajax waren gaat mij ook iets te ver, aangezien we het niet hebben over het Ajax van 20 jr geleden. We zijn gewoon een Eredivisieclub, niet meer, niet minder.
2 -1
Redrum
Een topclub die in zo'n slechte en onaantrekkelijke competitie speelt zal nooit meer een Europese topclub kunnen worden, zo simpel is het gewoon. Goeie spelers willen hier niet meer heen komen en de spaarzame gouden aankopen zoals Sanchez ben je gewoon binnen no time weer kwijt. Er is geen kans meer om iets op te bouwen, zeker niet als de aanwas vanuit de jeugd gewoon ver te wensen over laat. Het kan zeker nog allemaal een stuk beter bij Ajax, maar we zullen altijd beperkt worden door het feit dat we in de Eredivisie spelen. Het is alleen wel zaak dat we gewoon weer overduidelijk de baas in eigen land worden, want dat is natuurlijk wel een must voor een club als Ajax. In Europa kunnen we dan sporadisch in de Europa League weer eens wat leuks laten zien.
1 0
glob
De mentaliteit van El Ghazi en Kishna was niet goed genoeg voor Ajax. En mentaliteit is ook kwaliteit. Daar zijn er de laatste jaren al te veel van voorbij gekomen. naast deze twee; vd Wiel, Van Rhijn, Bazoer, Denswill.
2 0
Horrontelli
Het is deze tijd. 'Mijn droom is om ooit in de Arena te spelen.'

En zodra ze er spelen denken ze alweer aan een volgende club. En komen ze op de bank kunnen ze niet meer terug in hun denken.
2 0
RSM
spelers niet te snel opnemen in het eerste. wanneer ze op de bank belanden zijn ze weg.
0 0
Tecmessa
Tsja, maar te 'weinig perspectief' in de jeugd en ze lopen al weg tijdens de opleiding. Jeugdspelers willen niet meer wachten met hun debuut tot hun 21-22e. Ik zie niet echt een makkelijke oplossing voor dit probleem, het is gewoon dat de huidige generaties worden geïndoctrineerd vanaf jonge leeftijd dat ze overal recht op hebben en ze voor zichzelf moeten kiezen.
2 0
blava
Als je in Nederland op de bank zit is het illusie dat zo'n speler slaagt in een grotere competitie. Alleen na 2-3 jaar in de basis (alleen Ajax of PSV) is er een kans om te slagen in een grotere competitie. Zaakwaarnemers en familie moeten dat beseffen. Soms gokt een buitenlandse club op een spectaculaire ontwikkeling maar in de meeste gevallen eindigt zo'n speler in Zwitserland, Turkije etc.
1 -1
iammike
Helaas zie ik die mentaliteit het meest bij Ajax. Denk dat dat ook een van de vele redenen is dat we geen prijzen winnen. Bij Ajax kan je tegenwoordig beter maar 11 man onder contract zetten want alles daarachter wil of moet weg. En als ze net nieuw zijn uit een andere cultuur en nog geen basisplaats hebben wordt het door de media wel wekelijks gefileerd als miskoop van het jaar.

Ajax zelf moet echter ook wat slimmer zijn. Echt onnodig om Riedewald zonder overleg nummer 36 te geven. Die jongen had prima van waarde kunnen zijn.
3 -3
Koenniiee
Mwah. Bazoer is gezegd dat hij ‘helemaal niet nodig is’ omdat hij teveel moeite had met het spelletje van Bosz. Logisch, dat je gaat.

Jairo is dit volgens mij niet gezegd, maar was men wel al op zoek naar een (betere) concurrent die er meteen kon staan. Dan heb je ook weinig meer te zoeken.

Begrijp me niet verkeerd, kan het best eens zijn met Pot. Maar dit zijn niet de beste voorbeelden.
5 -2
Ferd
Riedewald ging weg omdat hij het nummer 4 niet kreeg. Ging dus wel zeker om een beoogde basisplaats
3 0
Koenniiee
Hoe bedoel je die? Jairo speelde amper onder Bosz en het was toen al bekend dat Ajax een linksback zocht. Viergever werd bovendien als LCV en als LV boven Jairo gekozen. Dus het was inderdaad toch al 'einde Jairo bij Ajax'. En toen nog dat rugnummer. Dat was slechts een druppel, niet de reden.
1 0
EuforischeRealist
Helemaal eens met Cor Pot...nooit gedacht dat nog eens te zeggen trouwens.
1 -1
Pauw
Kiezen voor snel geld of je carriere.
5 -1
PuurGeluk
Zo, laten we deze morgen maar beginnen met een open deur intrappen!!
2 -4
Leprechaun
Amen.
0 -1
DetMaiers
Dat snapt hij niet?? In de dramatisch slechte Nederlandse competitie zitten ze ook op de bank, dan kan ik me heel goed voorstellen dat ze over de grens gaan kijken.
Het zijn broodvoetballers hè, professionals, al zou je dat aan het niveau niet altijd zeggen, geen recreanten. Ze krijgen in het buitenland een veelvoud van wat ze Nederland krijgen. Daarnaast gaan ze naar veel betere competities, trainen op een hoger niveau met betere spelers, dus ik begrijp het volkomen.
Oké, er wordt meer van ze gevraagd dan ze wellicht kunnen brengen en zijn er misschien nog niet klaar voor, maar je zit in het buitenland veel lekkerder op de bank wetende dat je bankrekening tegelijkertijd ook goed gevuld wordt en dan is zo'n afweging snel gemaakt hoor meneer Langeler.
2 -4
Ferd
Als je in de dramatische Nederlandse competitie al op de bank zit heb je juist niets te zoeken in de grote buitenlandse competities.

Kijk maar naar de toppers uit de eredivisie, die hebben het al zwaar zat na een overstap naar een topcompetitie, laat staan spelers die niet goed genoeg zijn voor een basisplaats bij een Nederlandse club
1 -1
DetMaiers
Ik zeg ook niet dat ze iets te zoeken hebben in een grote buitenlandse competitie, maar als ze hier niet aan de bak komen en ze spelen al in de top van het Nederlandse voetbal, dan kiezen ze voor het geld.
Het zijn broodvoetballers die op hun 30e financieel onafhankelijk willen zijn. Geen carrière nemen ze dan maar op de koop toe.
Probeer mij nou niet wijs te maken dat wanneer jij bij je huidige werkgever niet aan de bak komt en er komt een andere die je ook nog eens een veelvoud van je huidige salaris biedt, dat jij dan zegt:
"nee, ik geef mijn huidige werkgever nog een kans, ik kies nu voor mijn carrière". Dan ben je volgens mij de enige in de wereld.
1 0
Ferd
Als ik mij bij een werkgever enorm zou kunnen ontwikkelen dmv cursussen die mij in de toekomst een veelvoud aan salaris kunnen opleveren zou ik blijven. Dat heet investeren in jezelf.

Bij werkgever X op de bank zitten voor een half miljoen maar door te investeren in jezelf over 3 jaar 4 miljoen kunnen verdienen 10 jaar lang of bij werkgever Y op de bank zitten voor 1.5 miljoen en dan na 5 jaar alleen nog onder in de eredivisie terecht kunnen voor 2 ton, wat is ce beste optie? Ik weet het wel
0 0
DetMaiers
Dat doe je alleen als je 100% zekerheid hebt dat het je in de toekomst ook iets gaat opleveren en die zekerheid is er niet. Zeker niet in het voetbal.
Als je je nu bij werkgever X blijft om je verder te ontwikkel, is de kans dat werkgever Y nogmaals bij je aanklopt heel klein, want die gaat niet op jou zitten wachten. Zit je, na je zorgvuldig opgebouwde ontwikkeling, nog steeds bij werkgever X waar je het lang geleden al niet meer naar je zin had. Voetbal is korte termijn denken. En dat is precies zo in het bedrijfsleven.
Je moet je kansen grijpen als je ze krijgt, want zoveel komen er niet voorbij.
0 0
Juichtoon
Als tegenwicht wilde Cruijff dan ook een excellente opleiding, waarbij spelers beseften dat ze in zichzelf investeren.
1 0
Bensco
Klopt, een filosofie waarin individuele ontwikkeling voorop kwam te staan waardoor er meer uit spelers gehaald kon worden. Het kon onze nieuwe handelsmerk worden, de innovatie die Ajax naar de top moest brengen maar men dacht dat de oude methode wel voldeed en blijft hardnekkig doorgaan.
1 0
Juichtoon
Helaas koos men voor stilstand en dus neergang en noemde dat het plan Cruijff.
0 0
Ajaxfan16
Art Langeler laat maar weer een zien dat die er geen hol van snapt.
3 0
behangdelul
Absoluut en een flapdrol eerste klas. Aan de andere kant geef ik het je ook te doen, 10-12 zwaar over het paard getilde, verwende pestventjes die veel te veel geld hebben voor hun leeftijd en nooit echt hebben gewerkt in het gareel te houden. Qua dat had ten care het prima gezien: gezamenlijk kostuum, tucht und ordnung!
1 0