Puntenverlies in Klassieker mogelijk al fataal

BVeenstra, 21-10-2017 om 10:10, 7043 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Voor zowel supporters van Ajax als van Feyenoord is De Klassieker uiteraard een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Gezien de stand in de Eredivisie op dit moment is het duel al heel vroeg in het seizoen enorm belangrijk. Een nederlaag in De Kuip en een zege van PSV op Heracles Almelo zou een flinke dreun zijn in de titelstrijd. Een overwinning lijkt dus noodzakelijk. Ajax Showtime blikt vooruit.

De laatste twee wedstrijden werden door Ajax weliswaar met klinkende cijfers gewonnen, maar de achterstand op koploper PSV bedraagt desondanks nog altijd vijf punten. Wanneer PSV wint van Heracles Almelo zal de verliezer van De Klassieker op acht punten komen van de lijstaanvoerder, hetgeen het op zijn zachtst gezegd niet bepaald makkelijker maakt om kampioen te worden.

Trainer Marcel Keizer beseft dan ook dat een nederlaag weleens desastreuze gevolgen kan hebben voor zijn ploeg. 'We zijn niet goed gestart aan de competitie, dus moeten we dingen goedmaken. Ik zie ons beter spelen, doelpunten maken en dat biedt vertrouwen. We kunnen beter dan dit, maar ik zie wel een stijgende lijn', aldus de oefenmeester op de persconferentie vrijdagmiddag. 'We creëren veel kansen, maar we kunnen beter veldspel laten zien. In de laatste weken zie ik een bepaalde beleving, waarbij we weer kunnen "dubbelen" en mensen kunnen insluiten bij het drukzetten. Dat heb ik een tijdje niet gezien.'

Een voordeel voor de trainer is dat hij voor een duel met aartsrivaal Feyenoord zijn spelers nauwelijks extra hoeft te motiveren. Immers, voor dergelijke wedstrijden ontstaat er een enorme intrinsieke motivatie. 'Je voelt in de week bij de jongens dat de wedstrijd eraan zit te komen en dat is als trainer hartstikke lekker. Ze hebben gewoon heel veel zin om te spelen.'

Is Amin Younes wel of niet moe?
Twee dagen voor De Klassieker viel in De Telegraaf te lezen dat Amin Younes zich wat vermoeid voelt. 'Vanwege de Confederations Cup heb ik geen goede vakantie gehad en daarom aan Ajax gevraagd of ik tussentijds even weg mocht. Het antwoord was "nee", terwijl ik door het incident met Appie Nouri in de zomer geen minuut heb los kunnen komen van voetbal. Ik wilde er toen voor mijn teamgenoten zijn en ben eerder teruggekomen. Dan is tien dagen vrij veel te kort', doet de aanvaller zijn beklag in de media.

Ondanks het feit dat hij zich niet helemaal fit voelt, is Younes wel klaar om te vlammen tegen Feyenoord. 'Ik ben klaar om tegen Feyenoord alles te geven', vertelt hij in gesprek met Voetbal International. 'Het zijn hele mooie wedstrijden en voor ons is het nu een goed moment om te laten zien waar we toe in staat zijn. Na twee keer een 4-0 zege is het vertrouwen weer wat teruggekeerd. Dat merk ik ook goed op de trainingen, de automatismen worden steeds meer zichtbaar.'

Op de persconferentie vrijdagmiddag reageerde Keizer ietwat geïrriteerd op het artikel in De Telegraaf. De trainer legt uit dat Younes door de Confederations Cup langer vakantie zou krijgen, maar door de situatie van Abdelhak Nouri kwam hij, zoals bekend, op eigen verzoek eerder terug. 'Hij vond niet dat hij vakantie kon vieren. We hebben daarna geprobeerd om hem iedere interlandweek extra dagen vrij te geven.'

Younes werd echter elke keer voor de Duitse nationale selectie opgeroepen, waardoor hij niet echt tot rust kon komen. Daardoor mocht hij bijvoorbeeld al direct na de wedstrijd weg in plaats van een of twee dagen later. 'We hebben zeker overwogen om hem een week vrijaf te geven en we hebben toen hij terugkwam ook niet meteen hard met hem getraind. Een reeks van acht of negen dagen is er niet van gekomen', is Keizer eerlijk, waarna hij uitlegt dat Younes op de club zelf nooit echt kenbaar maakt niet fris te zijn. 'Wij vragen vrij vaak aan Amin hoe het met hem is, maar hij zegt nooit dat hij wedstrijden wil missen. Hoe fris en goed ben je dan? Daar moet je dan zelf een keuze in maken en niet altijd meer naar de speler luisteren.' 

Feyenoord vol vertrouwen ondanks mindere vorm
In de laatste drie Eredivisie-wedstrijden pakte Feyenoord slechts vier punten en in de Champions League werd eerder deze week verloren van Shakthar Donetsk. Toch zijn de Rotterdammers vol vertrouwen richting het duel met Ajax.

'Het moreel is goed, echt. Ook in de kleedkamer. Als ploeg hebben we toch iets laten zien, we hebben een hoog niveau gehaald en dat geeft vertrouwen richting zondag', zei trainer Giovanni van Bronckhorst afgelopen dinsdag. Aanvoerder Karim El Ahmadi hoopt vooral dat Feyenoord tegen Ajax fel van start kan gaan. 'Dat gif dat we toonden in de openingsfase, dat ontbrak bij ons dit seizoen vaak, terwijl we dat vorig seizoen bijna wekelijks hadden. En dat is toch onze kracht, de tegenstander achteruit drukken, de duels aangaan. Ook zondag tegen Ajax.'

Aanvaller Jean-Paul Boetiüs weet maar al te goed hoe belangrijk De Klassieker is. 'Je weet dat het gat met PSV niet nóg groter mag worden. Maar Ajax is ook een directe concurrent van ons. We zouden dus een kleine sprong kunnen maken', aldus Boëtius afgelopen week tegen Voetbal Primeur.

Wat betreft zijn opstelling zal Van Bronckhorst in zijn achterhoede flink moeten puzzelen. De trainer moet het sowieso al langere tijd doen zonder zijn vaste centrumverdedigers Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden, maar ook Renato Tapia en Sven van Beek lijken niet fit voor het treffen met Ajax. Het centrum zal nu wellicht gevormd worden door Jerry St. Juste met of Kevin Diks of Lutsharel Geertruida.

Verder kunnen we de vaste namen verwachten bij Feyenoord. Dat betekent Brad Jones op doel, Ridgeciano Haps als linksachter en Bart Nieuwkoop als rechtsachter, al kan Sofyan Amrabat ook op die positie uit de voeten. Op het middenveld zullen wellicht Karim El Ahmadi, Tonny Vilhena en Jens Toornstra opgesteld zijn. Wanneer Nieuwkoop speelt, is de kans aanwezig dat Amrabat op het middenveld speelt. Afgelopen dinsdag toen dat het geval was, begon Toornstra op de bank. Voorin worden Steven Berghuis, Nicolai Jorgensen en Jean-Paul Boëtius verwacht.

Historie tussen Feyenoord en Ajax
Van de laatste 22 Eredivisie-ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax wonnen de Rotterdammers slechts één keer. Toch eindigde de laatste twee duels in de Eredivisie tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip in een gelijkspel. De laatste zege dateert uit september 2014 toen Ajax met 0-1 won dankzij een treffer van Ricardo van Rhijn.

Een aantal maanden daarvoor won Ajax ook bij Feyenoord (1-2), waarna het enkele maanden later kampioen zou worden. In dat duel maakte Joël Veltman de beslissende treffer voor de Amsterdammers.

In totaal ging Ajax in de Eredivisie 61 keer op bezoek in Rotterdam. Het vaakst eindigde het treffen in een gelijkspel, namelijk 22 keer. In 21 gevallen gingen de drie punten mee terug naar Amsterdam. Verder won Feyenoord De Klassieker in Rotterdam achttien keer. De doelcijfers zijn precies in evenwicht: 113-113.

Scoren doet Ajax eigenlijk ook altijd wel tegen Feyenoord. De laatste 25 Klassiekers scoorden de Amsterdammers namelijk altijd. De laatste keer dat Ajax niet scoorde tegen Feyenoord stond Ed de Goeij nog onder de lat bij de Rotterdammers. Op 17 november 1991 werd het 2-0 voor Feyenoord.

Voor een overzicht van de laatste vijf edities van Feyenoord-Ajax, bekijk dan onderstaande video.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

De laatste vijf edities van Feyenoord - Ajax

Een overzicht van de laatste vijf competitieontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip. ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax Snapchat: http://snapchat.com/add/afcajax

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Freddy Al
Het gebeurt me eigenlijk nooit dat ik me kan vinden in de uitspraken van Gijppie , deze keer heeft hij
wel gelijk; als de situatie dat toelaat zou ik hem ook een rustperiode geven.
Younes moet wel leren om vooral op de club te communiceren en dit niet naar buiten toe te doen,zeker niet net voor een klassieker waardoor alles nog veel groter gemaakt wordt.
0 0
AlexIbarra
Ik denk dat Fey hun verdediging zal proberen te ontzien en vol druk geven op ons middenveld, evt. met een extra aanvaller erbij. Voornamelijk dus om ons ver van het doel te houden, alles wat ze zelf creeren is dan mooi meegenomen. Eerlijk gezegd vraag ik me af of wij ons daar met 3 middenvelders (als er weer eens niet in wordt geschoven van achteruit) heel vaak onderuit gaan spelen.

Ervan uitgaande dat wij veel op hun helft aan de bal zijn zou ik met Donny, Dolberg en Younes beginnen. Normaal zie ik het liefst Donny én Frenkie in de basis staan trouwens. Maar ga je uit van veel druk van hun kant en veel omschakelingen dan zijn Siem, Klaas en Kluivert waarschijnlijk beter. (Lasse en Neres blijven denk ik sowieso CVM en RV staan.)
Sinkgraven erbij zou mooi zijn maar is denk ik nog net iets te vroeg.

Benieuwd wat Keizer ervan maakt en of het de juiste keuzes blijken te zijn.
0 0
echtgras
Feyenoord gaat niet volle bak spelen met een extra aanvaller, dat is zelfmoord. Wel gaan ze met het publiek erachter gas geven om druk te zetten op ons maar ze spelen gewoon 4-3-3.
Donny en Dolberg spelen ook niet.
Ziyech, Schone en Siem en voorin helaas Younes, Hunter en Neres. Achterin verwacht ik Viergever omdat Sinky nog ff in moet komen lijkt het en dan is dit niet de ideale wedstrijd voor.
In elke andere wedstrijd zou ik Frenkie laten spelen maar ik kan ermee leven dat Schone begint en Siem verwacht ik ook beslissend te zijn.
Maar het wordt de wedstrijd van Ziyech, let maar op.

Gelijkspel no way.

Ajax wint met 1-3 of alles zit tegen en we pakken rood en verliezen met 3-1 haha
0 0
HarryHarHar
010 heeft zoveel problemen is de achterhoede en alweer een doordeweekse verlies partij!.. dat puntverlies van ons gewoon niet mag, als je nu toch punten laat liggen dan verdien je het ook gewoon om weer helemaal niets in Amsterdam te horen van de tribune's.. en ga er maar van uit dat je dat heel veel en heel hard gaat horen!... Natuurlijk is de competitie nog lang maar na 9 wedstrijden mag je natuurlijk geen 7 of in het ergste geval zelfs op 8 punten achterstand komen te staan van Psv dat zijn in werkelijkheid al 11 verliespunten in 9 wedstrijden dan heb je ook helemaal niets meer te zeggen hé!..
Maar het is als, we gaan er voor en rollen die kakkies op!.. hopelijk!..
0 0
Redrum
Wat ze op andere tribunes roepen interesseert me geen moer. Zolang ze ons niet prijzen als we kampioen worden is het hoongelach niks waard.
1 0
Labrador
Heb ik de memo gemist dat het seizoen slechts 9 wedstrijden duurt? Als we morgen verliezen en we verliezen daarna nog 7 punten maar winnen de rest dan eindigen we alsnog op 84 punten. Feyenoord had er vorig jaar 82, . Psv daarvoor 84.

3 0
jollie18
En wie zegt dat PSV morgen wint.
2 0
Lagasj
Verlies betekend opstappen hele TH icl. trainer.
1 -3
Tscheu
Eens.
0 0
Ajaxvooraltijd
Hele technisch hart - trainer. Laat hem dan maar zijn eigen manier van spelen inslijpen. Vorig seizoen bij Jong Ajax leek het meer op het voetbal van Bosz. Kan de rest van het TH op de blaren zitten en zien dat ze niet ongestraft iedereen kunnen slachofferen.
0 0
echtgras
Ze stappen toch niet op maar los van dat mag je van een Ajax trainer toch wel verwachten dat hij zn eigen plan durft te trekken?
Ik had echt heel veel hoop met de keuze voor Keizer maar als je je oren laat hangen naar andere dan ben je niet geschikt als hoofdcoach van een topclub
0 0
jollie18
Ajax hoort deze gewoon te winnen Feyenoord heeft zoveel spelers die niet mee doen. Terwijl wij een fitte selectie hebben.
0 0
Tscheu
Maar wij hebben Keizer.
1 -1
jollie18
Vind het een beetje te ver gaan om Keizer de schuld te geven het zijn de spelers in het veld die het moeten doen. Hij moet ook zijn beste opstelling zien te vinden. Ze moet beiden wennen aan elkaar en dat heeft tijd nodig. Over een tijdje zijn we hopelijk weer blij met Keizer zoals met Bosz.
0 0
JanTa
Dat is ook de rede waarom ik mijn twijfels heb, ik zie nog steeds een zwalkend Ajax en daarom ben ik al blij met een eventuele gelijkspel.
0 0
Ajaxbrl
We moeten zoveel mogelijk ervaring inzetten , zoiezo : Klaas , Siem , Lasse , Hakim , Joel verder Justin , David , Max , Nick , Mathijs en Andre
0 -1
Ajaxbrl
Ja dan hebben we alweer 4jaar niks! Op naar de 7!
2 -2
PJK54
Hoezo duurt dit seizoen maar tot de winterstop dan?
0 0
PJK54
Het staat me bij dat we eens een achterstand hadden van 11 punten en dat ook goed hebben gemaakt dus fataal???

Er zijn na zondag nog 25 wedstrijden te gaan dus 75 punten te halen.

Winnen moeten we sowieso dat zijn we min of meer verplicht en neem aan dat onze jongens daar ook van overtuigd zijn en zich voor 200% geven.
1 0
PeterVKV
Dat centrum bij Feyenoord is zoo zwak. Iedereen verwacht volle druk van Feyenoord, maar juist Ajax moet vanaf minuut 1 volle druk geven op dat centrum met Ziyech of Siem heel dicht bij Huntelaar. Zo kunnen ze niet ff rustig wennen maar is de wedstrijd al na een half uur beslist. Daarna gas terug en Feyenoord lekker weg tikken zodat ze daar helemaal gek worden van frustratie. 1-4.
3 0
ajax4ever01
Ajax moet druk geven ja maar dan moet de organisatie achterin zeer scherp blijven want anders heb zo een tegengoal om de oren.
0 0
KlasseLasse
vind je tactiek wel goed! maar als wij er zo dicht opzitten en hoog druk zetten counteren ze ons weg
0 0
ajax4ever01
Dat dus
0 0
Sampaoli
Wij werden vorig jaar toch ook niet weggecounterd? Als de organisatie goed is dan is drukzetten dé manier om de tekortkomingen van Feyenoord uit te buiten.
0 0
3*stars*3
Maar de organisatie is (nog) niet goed.
Donny en Ziyech gaven al aan dat het nu wat anders staat.

Maar ben benieuwd naar strijdplan en vooral hoe gretig onze boys zijn want met half duel ingaan en onder indruk zijn van de kuip, kom je er niet.

Zou mooi zijn om daar weer eens ruim te winnen.
Is al iets van 6/7 jaar geleden?
0 0