'Als ik ging slapen hoorde ik geweerschoten'

JipVR, 10-10-2017 om 18:06, 12193 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voor de nieuwe Ajax-aanwinsten Dean Solomons en Leo Thethani kan het verschil met het thuisland niet groter zijn. De Zuid-Afrikanen vertellen op Ajax.nl over hoe het is om op te groeien in het bijzondere Afrikaanse land. 

Zo is Thethani opgegroeid in een krottenwijk in Kaapstad, genaamd Khayelisha. 'Het is een dichtbevolkte plaats in Cape Town. Er zijn veel gangsters actief en er heerst heel veel criminaliteit. Het was geen fijne plaats om op te groeien. Iedere keer als ik ging slapen hoorde ik geweerschoten. Dus ik voelde me niet echt veilig daar.'

De wieg van Solomons stond op een iets veiligere plek, maar ook hij heeft genoeg armoede meegemaakt in zijn leven. 'Ik begon met voetballen bij Ashford Athletic, een club in de buurt. Een kleine club met maar één veld. Dus alle teams trainden en speelden hun wedstrijden daar. Het veld was echt heel slecht.Na school ging ik ook vaak met vrienden voetballen op straat. Het slechte veld en de straten hebben veel bijgedragen aan mijn techniek, daar ben ik ze wel dankbaar voor.'

Inmiddels hebben de twee Zuid-Afrikanen door Ajax een huis toegewezen gekregen. Zo woont Solomons in Haarlem met Ger Boer, een leraar bij Ajax. Thethani woont bij een gastgezin in Weesp. 'Ze zijn heel erg aardig voor me. Het is een jonge familie, in de 30 jaar, en ze zijn erg open-minded. Ik voel me er op mijn gemak. We eten iedere dag samen. Ze hebben ook een kind van 1 jaar. Ze zeggen dat ik een soort van broer van haar ben.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
heinvv
Ik woon in Zuid Afrika en ik denk dat ik de reacties wel een beetje in perspectief kan plaatsen.
Armoede is een groote probleem in Zuid Afrika, maar hongersnood inderdaad niet.
Kaapstad lijkt voor veel toeristen een idyllische stad, maar de realiteit voor het grootste deel van de bevolking (lees: zij die in townships wonen) is erg hard. De ongelijkheid is erg groot.
Criminaliteit is een groot probleem in Khayalitsha, waar deze voetballers zijn opgegroeid. Google bijvoorbeeld maar eens op "khayelitsha crime stats". Voor inwoners van townships zijn gewoorschoten, overvallen en moorden tamelijk gewoon. Dat hoort hier helaas bij het leven.

Tegelijkertijd mis ik soms wel eens een beetje relativering van deze verhalen. Binnen Zuid Afrika is bijv. Thulani Serero een heel normale jongen. De dingen die hij in Soweto heeft meegemaakt zijn heel gewoon voor de meeste mensen hier. Thulani zal zich vermoedelijk daarom niet snel als een 'slachtoffer' zien. Mensen zijn tamelijk gewend aan zulke dingen.
Binnen Zuid Afrika zal niemand Serero vreemd aankijken dat hij voor 500 000 Euro een jaar wedstrijdloos voetballer was. Omgerekend naar Zuid Afrikaanse randen is 500 000 euro hetzelfde als het winnen van de loterij.
Iets waarin Serero wel uitblinkt tov veel van zijn Zuid Afrikaanse collega's is zijn bescheidenheid. Er zijn niet veel voetballers die dat kunnen volhouden. Die bescheidenheid is diep ingebakken in de zwarte cultuur hier, maar helaas verliezen veel voetballers dat zo snel als ze meer geld verdienen.

Een ander misverstand over Serero is dat hij uit een 'sloppenwijk' zou komen. Dat klopt niet. Hij komt uit een township in Soweto. Townships zijn arbeiderswijken die aangelegd zijn door de Apartheidsregering, terwijl sloppenwijken als informele nederzettingen beginnen. Het verschil is dat in Soweto veel dingen goed geregeld zijn, zoals bijv. de waterleiding en electriciteit. Wel moet ik toegeven dat het verschil soms wel verwaterd, omdat veel inwoners van Soweto naast hun huis kleine 'shacks' bouwen (golfplaten huisjes), die verhuurd worden aan anderen.

Enfin: armoede en ongelijkheid zijn fenomenen die niet gemakkelijk uit te leggen zijn. Het is een beleving. Om een voorbeeld te geven: afgelopen weekend was ik met een van mijn collega's in Durban bij de oceaan. Hij is 50 jaar oud. Het was voor hem de eerste keer dat hij de zee zag. Hij ging helemaal uit zijn dak.
3 0
grannig mokum1
Hopen maar dat ze hier slagen want een goede CV hebben we echt nodig
0 0
kampioen0809
Mooi dat die jongens de hoop niet hebben opgegeven en zijn blijven doen waar ze van houden. Wat een droom moet het zijn voor deze jongens.
5 -1
martin1234
Nou dit soort armoede verhalen neem ik anders altijd met een flinke korrel zout. Beetje het cliché verhaal.
1 -11
Pure
Haha sluit je ogen maar voor de werkelijkheid. Domme ezel
6 -1
martin1234
Ik ben op veel plekken in de wereld geweest, ook buiten de gebaande paden. En juist daarom zeg ik, dat iedereen 'buiten de westerse wereld' van de honger omkomt is de grootste onzin. Een van de nieuwere problemen van Afrika is obesitas juist. Dus dat armoede verhaal zal wel weer dik en dik meevallen.
1 -8
WesleySonck
Niemand zegt dat ze armoedig, zielig of hongerig waren. Ze zeggen alleen dat er veel criminaliteit was, en dat het voetbalveld slecht was. Als jij denkt dat ze nu net doen alsof ze hebben gebedeld om een banaan of een knuffel ("zoals elke afrikaan, super cliché"), is dat vooral je eigen bevooroordeelde geest
6 0
AFCAMM
Ja, Kaapstad staat bekend als rijke stad zonder criminaliteit. De cijfers van gebrek aan criminaliteit zijn alom bekend.
1 0
Ajaxvooraltijd
Ja jij bent bij ze thuis geweest natuurlijk. Pff wat ben jij een zielig ventje zeg! Meteen de nieuwe spelers maar weer snel beschuldigen van liegen. Serrero zat natuurlijk ook onder de littekens omdat hij heerlijk in zijn dagelijkse spa aan het genieten was van alle luxe....

En juist daarom zeg ik, dat iedereen 'buiten de westerse wereld' van de honger omkomt is de grootste onzin.

Waar word door hun beweerd dan dat heel hun land omkomt van de armoede? Ze spreken toch voor zichzelf? Mijn god hey! Voor iemand overal is geweest ben je wel behoorlijk bekrompen.
6 -1
grannig mokum1
Precies, moet hij maar daar zitten dan poept die elke avond in zijn broek... Met korreltje zout?
0 -1
martin1234
Nee een social justice warrior.
1 -2
Pure
Nee een domme knurftenkop die zich een warrior voelt op het web. Je bent nog nergens geweest op de wereld. Dom interessant kansloos gebral van je. Schaam je diep puistenkop
5 -1