Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Santoni: 'Verdedigend is het minder stabiel'

SJvanveen, 07-04-2017 om 13:00, 5485 views, VICE Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Michele Santoni, voormalig videoanalist bij Ajax onder Martin Jol en Frank de Boer, heeft in gesprek met VICE Sports teruggeblikt op zijn periode bij de Amsterdamse club. De Nederlander met Italiaanse roots spreekt over zijn werkzaamheden in het verleden en het huidige Ajax-voetbal onder Peter Bosz.

'Hij (Martin Jol red.) kwam in die periode van HSV naar Ajax en zag dat de club nog niks met video-analyse deed. Hij zocht daarom een Nederlandssprekende video-analist, kwam via via bij mij terecht, nodigde me uit op gesprek en de volgende dag kon ik meteen beginnen. Niet dat ik onwijs veel ervaring had. Ik wist alleen hoe de software werkte. Alles moest nog opgebouwd worden', begint Santoni, die doelt op hoe hij bij Ajax terecht kwam. Toen Jol ontslagen werd, nam Frank de Boer het roer over, waarna Santoni diverse nationale successen meemaakte.

Door onder andere motivatiefilmpjes (negentien in totaal) won Ajax thuis tegen PSV met 1-0 (goal Aissati) en de bekende kampioenswedstrijd op 15 mei tegen FC Twente. De eerste titel onder De Boer, daar had Santoni zeker een aandeel in. 'In seizoen 2011/12, onder Frank, speelden we toevallig twee keer achter elkaar tegen AZ. Dat was in een periode waarin we niet zo goed speelden en dat wisten we. Die week hadden we een statistiek laten bouwen waarmee we de gemiddelde positie van onze spelers in balbezit lieten berekenen. Je zag heel duidelijk dat de veldbezetting die twee keer tegen AZ heel krom stond, niet zoals we het in ons hoofd hadden. Dat was confronterend. We lieten het de spelers zien en hebben het gebruikt in de trainingen. Het is heel moeilijk om te meten hoeveel invloed die analyse heeft gehad, maar we zijn uiteindelijk wel kampioen geworden dat jaar. In de laatste fase wonnen we alles.'

Ook op individuele spelers, die onder Frank de Boer uitgroeiden tot sterkhouders en nu in Europese topcompetities spelen, had Santoni positieve invloed. Met bijvoorbeeld Jan Vertonghen en Christian Eriksen kon ik van alles bespreken, zij waren heel leergierig. Jan scoorde bijvoorbeeld best veel, maar als hij de ruimte had om in te dribbelen, deed hij dat niet. Ik kon hem met beelden laten zien dat hij wel kon indribbelen. Dat hielp. Laatst scoorde hij nog zo’n doelpunt voor Tottenham Hotspur.' 

Momenteel speelt Ajax anders dan onder Frank de Boer. Menigeen vindt het spel aanvallender en attractiever en daar kan Santoni zich ook wel in vinden. 'De aanvallende intentie is er wel meer, maar verdedigend is het minder stabiel. Laat ik het zo zeggen: als je naar het middenveld kijkt, zijn ze nu wel wat aanvallender ingesteld, met in principe drie nummers tien op verschillende posities. Zelfs de linksback is eigenlijk een aanvallende middenvelder. Maar je weet nooit wat er kan gebeuren.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AFCA14JC
Goede teksten en ik vind videoanalyse ook erg boeiend. Alleen dat laatste stukje dat het verdedigend instabieler wordt, wordt met een drogreden weggewuifd, ik citeer de laatste zin: "maar je weet nooit wat er kan gebeuren" ja? En toen? volgens mij is vooruit verdedigen de beste manier om te verdedigen want je verdedigt op hun helft wat juist MINDER risicovol is daarnaast als er lange ballen gespeeld worden door de tegenstander is dat juist winst want dat is een van de twee redenen waarom je druk zet (om de bal te veroveren daar is de andere). Kortom zeg dan ik heb geanalyseerd dat het verdedigend instabieler is of zeg dan dat je het eng vind want het is volgens mij juist verdedigend veel stabieler geworden dit jaar.
0 0
Panama
Veel mensen vinden het niks, maar mij blijft analyse en data erg boeien. Leuk om dit soort artikelen te lezen
2 0
Panama
Veel mensen vinden het niks, maar mij blijft analyse en data erg boeien. Leuk om dit soort artikelen te lezen
0 0
OKP-AFCA
Was het niet 2-0 die wedstrijd waarin Aissati scoorde? Ook nog een penalty van De Jong volgens mij.

Kleinigheidje hoor AS, je kunt niet alles weten.
0 0
Web
Dat was een hele goede wedstrijd, PSV werd toen 90 minuten onder druk gezet, en had helemaal niets te vertellen.
0 0
brainsie
Wat een dikzak was die Sulejmani haha (foto boven artikel)
5 0
Caparzo
fackin niet normaal die pens, als het niet te triest voor woorden was zou je je verrot lachen.. Gelukkig hebben we nu beter beleid. Marc heeft het moeten leren, maar is nu een zegen voor Ajax.
0 0
FlyingDutchMan
Servische tweeling :p
0 0
NouridolbergNeres34
Haha ja bierbuik.
0 0
RaynoFischer
Ach ja liever te dik ik de kist dan weer een feestje gemist :p

Idd bizar eigenlijk, vergelijk het met Vertonghen en Eriksen haha
1 0