Sierhuis: 'Ik weet niet wat een Ajax-spits is'

BvdPloeg, 22-02-2017 om 13:05, 3536 views, ELF Voetbal | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Ajax wist zich dinsdagavond te plaatsen voor de kwartfinales van de Youth League ten koste van Dinamo Kiev (3-0) en Kaj Sierhuis was weer de grote man. De spits was met twee treffers heel belangrijk voor zijn ploeg.

Tegenover ELF Voetbal is coach Aron Winter lovend over de doelpunten en het harde werken van zijn aanvaller. 'Kaj is Kaj. Hij heeft net een grote stap gemaakt. Van de A1 naar Jong Ajax. Daar, tegen een hogere weerstand, zal hij zich nog beter gaan ontwikkelen. De tijd zal leren hoe goed hij is. Vooralsnog is hij een talent, maar Kasper Dolberg is een gróót talent', vervolgt Winter. 'Voor Kaj is nu de tijd aangebroken dat hij zich nog verder moet ontwikkelen. Hij moet completer worden. Dit is een heel ander niveau dan het eerste. Als hij voor de goal komt is hij dodelijk, maar ik vind dat hij meer rust moet brengen als hij elders op het veld wordt aangespeeld. En hij lijdt nog te veel balverlies. Ja ik weet het, er wordt veel gevraagd van een Ajax-spits. Maar Kaj moet dat aankunnen. Hij loopt hier bijna zijn hele leven rond. Weet wat er hier wordt gevraagd van een spits.'

'Ik weet nog steeds niet precies wat nu een echte Ajax-spits is', reageert Sierhuis. 'Daar verschillen de meningen over. Voor mij is een spits iemand die scoort, dat is het allerbelangrijkste. Je kun ontzettend goed meevoetballen, maar als je niet scoort heb je toch echt een probleem. Kasper is ook een ander type spits. Hij is meer van de bal krijgen, een actie maken en dán scoren. Ik ben meer een type Olivier Giroud. Die scoort veel met onetouch-goals. Dus voorzetten in één keer afmaken. Soms is het een simpele goal, soms een mooie. Hoe die bal erin gaat doet er niet toe, je moet er gewoon staan. Dat is ook mijn spel.'

Lees ook de kersverse Ajax' Kweekvijver over Kaj Sierhuis.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Daniellieuwe020
Ik vind Sierhuis beter dan Dolberg op het moment dus ik zou Sierhuis wel een kans gunnen
1 -7
3*stars*3
Niet alleen kijken naar goals kerel.
Dolberg is belangrijk voor Ajax1, als ''kapstok'' en kan uit het niets iets creëeren, doelpuntregen voor Dolberg komt wel en is kwestie van tijd.

Kijk alleen hoe hij bal terug legt op Klaassen in Kerkrade.
Zijn van die kleine dingen waarin je een topper ziet in die gast.

Ik ben geen fan van de voetballende kwaliteiten van Sierhuis maar hij is wel een echte goalgetter.
Heb vaker gelezen dat Sierhuis een type Janssen is en dat zie ik ook wel een beetje in hem terug.
Moet alleen nog wat bijgeschaafd worden maar ik vraag mij af, hoeveel % beter zijn techniek omhoog gaat want hij is al 18.
Ze moesten veel eerder met hem aan de slag, met individuele trainingen.
0 0
Ajax#1900
Dan snap je er vrij weinig van ben ik bang. Laat Sierhuis eerst eens 30 wedstrijden bij Jong spelen.
4 0
Leviathan
Een Ajax spits is Patrick Kluivert scoorde niet heel veel maar wist wel veel belangrijke goals te maken en gaf assists kon een bal vast houden kaatsen en in mindere wedstrijden kon hij ook meevoetballen waardoor je niet met een man minder speelt. Bij Ajax scoren vaak middenvelders ook veel waardoor een type kluivert ideaal is.
1 0
Redrum
Bertrand Traoré: " Ik weet niet wat een voorzet is "
1 0
Nozzi
Haha okay, je liet me fe lachen
0 0
Pauw
Ik denk dat Kaj op dit moment een completere spits is dan Kasper, maar Kasper kan echt zélf iets creeeren. Dat is nodig ook, want de ondersteuning van de spits in Ajax 1 vind ik vrij belabberd.
0 -5
koreem
Die conclusie kun je totaal niet trekken op dit moment. Misschien bakt Sierhuis er wel niks van in de eredivisie, is weer een niveau omhoog.
0 0
mistermiyagi
Jongen, pfff.

Sierhuis is redelijk beperkt, scoort makkelijk.. weinig kansen nodig, kaatst prima, is sterk voor zijn leeftijd.
Beetje Klaas Jan achtige spits, die aanvoer nodig heeft.

Dolberg is super veelzijdig, hij kan alles.. (afmaker, mee-voetballen, zelf een actie maken, voortreffelijk schot, koppend prima)
2 0
Pauw
Je Huntelaar-vergelijking is treffend, maar Sierhuis is toch nog wel even wat beweeglijker (zie verder mn post hieronder)

Over Dolberg, ja hij kan de bal aardig vast houden, maar maakt ook vaak niet de simpele keuze. Slordig. Vind hem in tegenstelling tot Sierhuis niet slim in (kop)duels en wat ik vooral mis (wat Milik wel had en waar Kieft ook op heeft gewezen) is de absolute wil om doelpunten te maken.

Net als - maar in mindere mate - Traore vind ik zijn houding wat te vrijblijvend. Schijn kan bedriegen, maar Sierhuis straalt t écht uit.
0 -1
mistermiyagi
Sierhuis speelt tegen jongetjes terwijl Sierhuis het fysiek heeft van een kerel.

Dolberg moet opboksen tegen mannen, die vaak jaren ouder zijn als hem. (verdedigers van Psv, AZ, Vitesse, Feyenoord, Utrecht, Legia)
Dolberg word geschopt, geslagen, getackeld soms 2 man in zijn rug.

Dolberg is extreem belangrijk voor dit Ajax, de ruimte ligt bij de buitenspelers. (Kluivert presteert door de ruimte die hij krijgt van o.a Dolberg)
0 0
Redrum
Sierhuis is een pure afmaker en dat doet hij goed, maar in Ajax 1 zal hij net als Dolberg weinig scoren, aangezien er zelden bruikbare ballen van de zijkanten komen. Sierhuis is alleen nog afhankelijker van voorzetten dan Dolberg.
1 0
Pauw
Bedoel ik ook te zeggen. Overigens vind ik Sierhuis ook een goed aanspeelpunt, maar een actie daarna heeft hij inderdaad niet. Sierhuis is daarbij de betere kopper en veel scherper in de zestien. Bovendien een 'klootzak' in duels.

Ik vind Dolberg zeker een man met potentie, maar geloven doe ik meer in Sierhuis als veelscorende spits.

0 -1
JoostEmpty
In een systeem dat bij hem past zie ik Sierhuis zeker slagen bij Ajax, maar in het huidige systeem van Bosz zie ik Sierhuis niet zo snel slagen. Er komen maar weinig voorzetten van de zijkant, de vleugelspelers komen naar binnen en de backs geven hem ook niet heel vaak voor.
En Sierhuis is natuurlijk niet goed genoeg om het systeem voor te veranderen, dus wat dat betreft zie ik het somber in. Maar hij zeker de kwaliteiten om het (elders) te maken in het profvoetbal.
0 0
Ajax4life16
Ik kijk eigenlijk nooit naar de jeugd, alleen naar Jong en Ajax 1, maar van de wedstrijden die ik gezien heb van Sierhuis beviel het mij iig erg goed. Lijd volgens mij helemaal niet zo veel balverlies, en scoort (ik weet de statistieken niet precies) volgens mij bijna 1 op 1.
1 0
JoostEmpty
In de Youth League is hij dit seizoen topscorer met 8 goals uit 6 wedstrijden.
0 0
gras
Sierhuis weet dat wel. Natuurlijk heb je verschillende soort spitsen en zelfs verschillende soorten Ajax spitsen, maar in een aanvallend voetbalsysteem waarbij ook de middenvelders moeten bijsluiten en moeten kunnen scoren, moet je een aanspeelpunt hebben voorin.

Dolberg is dat in extreme mate. Dat is echt de meest complete 9 in decennia. Hij kan met de rug naar de goal een bal aannemen, kaatsen of vasthouden, of wegdraaien en een actie maken.

Hij kan ook met het gezicht naar de goal acties maken.

Hij is net zo compleet als Kluivert en dare I say it, van Basten. De vraag is alleen of hij mentaal net zo sterk is. Van Basten speelde met een chronische blessure en is een icoon geworden bij Milan en wereldvoetballer van het jaar. Kluivert een zeer gerespecteerde spits die bij diverse grootmachten heeft gespeeld en al op 18 jarige leeftijd de winnende maakte in een CL I finale tegen Italiaanse scheermessen in de defensie.

Mensen denken dat talent dan volstaat, maar je moet mentaal kneiterhard zijn. Dat moet Dolberg nog laten blijken. Die krijgt namelijk na een eerste seizoenshelft al een terugval. Dat is wel erg snel. Laten we maar hopen dat alles snel gaat bij deze jongen, dan komt er nog wat moois aan dit seizoen.
0 0
gi0vanni
Ik denk dat Kluivert beter kon timen om in te lopen en extreem goed kon koppen. Maar van mij mag hij er wat langer over doen want hoe eerder hij een wereldster is hoe eerder hij weg is.
0 0
Koenniiee
Ajax wint eigenlijk zowel tegen Sparta als tegen Vitesse dankzij de inspeelpass op Dolberg, die er dan vervolgens wat goeds mee doet. Hij is telkens zo sterk, draait vaak goed weg en dan is Ajax een paar stations verder. Dat is het voordeel van de onzichtbare halven bij Ajax, die vaak wel zorgen voor een open lijn naar Kasper.

Ik heb toch wel een beetje twijfels bij Sierhuis. Ik heb al zoveel scorende spitsen gezien in de jeugd en dat heeft dan vooral te maken met de kwaliteiten van de speler, maar ook met de tegenstand. Er zijn vaak zoveel ruimtes, maar ook in de Jupiler League. Tsja, Sierhuis is geen spits waar je met een hoge lijn tegen kunt spelen. In de kleine ruimtes heb ik daarom mijn bedenkingen, of hij wel echt zo balvast is en in de kaats mee kan. Maar afschrijven doe ik niet. Steengoed in afwerken, met de voet en hoofd, maar ook een prima (start)snelheid!
2 0
gras
Ik zie hem inderdaad meestal met het gezicht naar de goal. Maar hij heeft dan ook echt de motoriek en techniek van een spits zoals die ballen erin krijgt. Alleen had Huntelaar dat ook, en ondanks al zijn goals, was zijn aanname echt ondermaats. Die had enkel waarde in de 16.

Hij zou iig een kans moeten krijgen, alleen al als pinchhitter. Als hij geen ballen vasthoudt, is het geen basis speler op termijn.

Overigens lijkt hij mij geen betere afmaker dan Dolberg, maar wel meer een echte goaltjesdief. Hij voelt waar hij moet staan voor een doelpunt. Dolberg voelt aan waar hij moet staan voor een geslaagde combinatie/aanval.

0 0
AFCA.
Ik heb dat lange tijd ook gedacht. Dat hij te lomp was en niet goed kan meevoetballen. Ik begin meer en meer overtuigd te raken van hem. Hij laat regelmatig een soepele actie zien en houdt zich staande tegen 2/3 verdedigers. Dolberg is een klasse apart. Als hij niet scoort dan nog is hij heel belangrijk als aanspeelpunt. Kaj is een betere afmaker. Ik zie Kaj zich nog verder ontwikkelen en een goede spits voor het eerste worden.
0 0
Koenniiee
Daar kan ik mij in vinden. Ik heb wel altijd gedacht dat het een jongen is die sowieso zijn debuut in Ajax 1 gaat maken. Maar of hij echt vaste spits nummer 1 kan worden, lichte twijfels.
0 0
Panama
Iemand die zo ontzettend makkelijk scoort op alle mogelijke manieren MOET gewoon een keer een kans krijgen.
0 0