Pasquali niet fit, ook jeugd mist buitenspelers

BvdPloeg, 19-01-2017 om 09:00, 15828 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De tweede seizoenshelft is voor Ajax 1 en Jong Ajax weer in volle gang, maar komend weekend start deze ook voor de meeste jeugdteams. Ajax O19, O17 en O16 spelen hun eerste competitiewedstrijd en zij doen dat met zo goed als fitte selecties. Ajax Showtime begint het nieuwe jaar met een inmiddels bekend overzicht:

Ajax 1: Nog niet het seizoen van Cerny
Vaclav Cerny zal zich iets heel anders hebben voorgesteld van het lopende seizoen. De Tsjech leek onder Peter Bosz een kans te krijgen, hij speelde desondanks vooral met de beloften en op het moment dat iedereen wegviel, raakte hij geblesseerd. De spoeling op de flanken is dun, maar Cerny kampt met een rugblessure. Ajax doet weinig uitspraken over wat hem precies mankeert en hoe lang het nog duurt.

Bosz heeft verder weinig reden tot klagen want buiten de afwezigheid van Bertrand Traoré (hij is naar de Afrika Cup) is iedereen fit. Amin Younes viel weliswaar uit met een bovenbeenblessure tegen PEC Zwolle, maar hij lijkt inzetbaar tegen Utrecht. Abdelhak Nouri heeft gebroken middenhandsbeentjes, maar zijn afwezigheid duurt 'slechts' een week.

Jong Ajax: Geen buitenspeler meer over
De problemen starten een beetje bij de beloften van Ajax, want waar Bosz doorgaans een beroep kon doen op spelers uit Jong Ajax als hij zelf spelers miste, is de spoeling bij coach Marcel Keizer helemaal dun op de flanken. Adham El Idrissi zag zijn contract ontbonden worden, Vince Gino Dekker werd een tijd geleden al aan zijn knie geopereerd en daar kwam afgelopen week de liesblessure van Pelle Clement bij. Overgebleven buitenspelers bij Jong: nul, Justin Kluivert niet meegerekend.

Want Kluivert lijkt, nu Bosz met Younes en Anwar El Ghazi slechts twee buitenspelers over heeft, een kans te krijgen bij het eerste, zolang Traoré en Cerny afwezig zijn. Het levert een totaal van drie fitte flankspelers op voor twee elftallen. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat Keizer de laatste wedstrijd tegen Emmen een beroep deed op middenvelder Noussair Mazraoui en spits Ezra Walian als buitenspelers. Ché Nunnely zorgt voor nog wat back-up vanuit Ajax O19.

Ajax O19: Wachten op Pasquali
De eerste fitte buitenspelers zien we pas weer bij Ajax O19. Naast Nunnely heeft Aron Winter daar de beschikking over bijvoorbeeld Mees de Wit en Anderson Lopez. Maar ook hier geldt: met Martijn Kaars viel er wel een optie voor de flanken weg enkele weken geleden. De aanvaller, die ook veel als spits speelt, liep een knieblessure op en heeft nog zeker twee weken nodig om te revalideren.

Winter zal zich desondanks niet al teveel opwinden, want naast Kaars en de vertrokken Franco Antonucci mist hij alleen aanwinst Sebastian Pasquali nog. De Australiër speelde nog geen minuut in 2017. Feit is dat hij nog niet fit is en dat dit komt omdat hij last heeft van de heup. Wanneer hij zijn officiële debuut gaat maken, is dan ook de vraag.

Ajax O17: Seizoen voorbij voor Horvath
Wie denkt dat het noodlot voor buitenspelers daarmee ophoudt, komt bedrogen uit. Oliver Horvath ligt namelijk al maanden in de lappenmand en hij heeft naar alle waarschijnlijkheid ook nog maanden nodig om helemaal te herstellen van een ingrijpende knie-operatie. Dat hij dit seizoen nog in actie komt, lijkt dan ook uitgesloten. De Hongaar kwam afgelopen zomer naar Ajax, speelde enkele oefenwedstrijden, maar raakte toen al snel geblesseerd. Het officiële debuut moet dus nog volgen.

Coach Gery Vink heeft verder de beschikking over een fitte selectie en dat mogen we best wel een wonder noemen. De hele eerste seizoenshelft miste Vink spelers door blessures en schorsingen, maar 2017 lijkt het goed voor te hebben met O17. Onder de lat kan Vink weer beschikken over Terence Meuwese en achterin is Liam van Gelderen weer topfit.

Ajax O16: Fosu-Mensah maanden eruit
Bij Ajax O16 ligt de grootste zorg achterin. Anouar El Mhassani en Nordin Musampa zijn weliswaar weer fit, maar Paul Fosu-Mensah is de komende maanden afwezig door een knieblessure. Op het middenveld kan trainer Nordin Wooter weer beschikken over Samir Ben Sallem, die herstelde van een sleutelbeenbreuk. Ook Bas de Jager lijkt langzaam af te rekenen met pijntjes.

Is er in dit elftal dan geen sprake van geblesseerde buitenspelers? Zeker wel. Eros Maddy ligt er nog even uit met een blessure aan het been. Wat hem precies mankeert is onduidelijk, maar dat hij afgelopen weekend op loopgips De Toekomst betrad, belooft weinig goeds voor een snelle rentree op het veld. 

Ajax O15: Fitte buitenspelers!
Tot slot Ajax O15, waar coach Richard Knopper slechts één blessuregeval hoeft te noteren. Neraysho Kasanwirjo heeft last van het bovenbeen, maar het is niet duidelijk of dit heel ernstig is. De verdediger was er in 2017 in ieder geval nog niet bij en lijkt ook vrijdagavond voor de oefenwedstrijd tegen AZ niet beschikbaar. 

Sluiten we af met goed nieuws, want in Ajax O15 hebben we op de valreep toch een team gevonden waar geen enkele buitenspeler (op dit moment) geblesseerd is. Ibrahim El Kadiri, Suleyman Allouch en Joshua Pynadath, op dat jullie blessurevrij mogen blijven dit jaar!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
NouriVandeBeek
Ik vrees toch voor Paul Fosu Mensah. Zijn knie problemen blijven maar aanslepen.
0 0
Kingoffdatoilet
Gaan ze van onder 15 meedoen met Jong? :p
0 0
wolterx
Ik zou nieteens raar opkijken als bij afwezigheid van Nunnely bij de A1 Zamani op de bankmoet gaan zitten
1 0