'Zag meteen dat Zlatan een winnaar was'

BartVeenstra, 31-12-2016 om 09:00, 3796 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig technisch directeur Leo Beenhakker van Ajax kijkt nog altijd vol trots terug op een van zijn beste aankopen ooit: Zlatan Ibrahimovic. De Zweed werd in de zomer van 2001 voor liefst 8,2 miljoen euro bij Malmö FF vandaan gehaald, maar achteraf bleek het elke eurocent waard te zijn geweest.

'Moeilijk? Ja, misschien was hij dat. Maar geef me elf van dat soort moeilijke gasten en ik word kampioen', vertelt Beenhakker in De Telegraaf. 'Vanaf het moment dat ik Zlatan in de ogen keek en met hem sprak, wist ik dat ik met een winnaar te maken had. De drive en de passie van toen zijn er nog steeds en dat is knap als je ziet wat hij allemaal heeft gewonnen en heeft meegemaakt', aldus Don Leo, die nog altijd met plezier kijkt naar Ibrahimovic.

Beenhakker weet wel dat Ibrahimovic moeite had in zijn beginjaren bij Ajax. 'In dat eerste halfjaar raakte hij geen knikker, hè. Tot die wedstrijd tegen NAC, maakte hij een goal na een slalom langs ik weet niet hoeveel spelers. Toen lag de ArenA aan zijn voeten', herinnert de Rotterdammer zich. 'In elk land moet hij zich maar weer aanpassen en dat doet hij gewoon. Alleen bij Ajax had hij als jonge buitenlander destijds even tijd nodig maar dat vond ik niet zo gek. Hij sprak de taal niet, werd opeens in een appartementje in Amsterdam gezet en hij was voor het eerst uit zijn vertrouwde omgeving.'

Verder is de oud-trainer van Ajax van mening dat Zlatan een speler is op wie een coach altijd kan rekenen. 'Hij heeft een enorme bijdrage aan het team in de kleedkamer en door de kar te willen trekken. Daardoor wint hij wedstrijden voor je. Hij probeert van alles en als het misgaat blijft hij knokken om succes te hebben', aldus Beenhakker. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3*stars*3
Don Leo was 1 van de weinige die destijds vertrouwen bleef houden in Ibra.
Mido deed het in zijn 1e fase gewoon beter en Ibra wou te vaak show stelen ipv simpel houden.
Zou je net zien dat Ibra een wereldtopper zou worden en Mido alleen op zou vallen buiten het veld.
Daarom mag je jonge spelers nooit afschrijven en dat doe ik ook niet met Cassierra.
3 0
FlyingDutchMan
Wel mooi dat Zlatan al vanaf zijn jeugd die mentaliteit had, zoals bleek in de docu. Toen noemde men het nog arrogantie dat hij 1 van de beste zou worden, nu wordt hij achteraf een winnaar genoemd. Had gewoon veel zelfkennis en wist dat hij aardig kon ballen. Toen nog de eer en respect krijgen van de rest van de wereld.
1 0
Roovers419
Leo Beenhakker was echt in zijn rol als TD. Topaankopen in combinatie met jeugd.
0 0
SoAFCA
grote onzin natuurlijk. Tegen NAC was zijn laatste wedstrijd en dat jaar daarvoor schoot hij Ajax door de poulfases heen van de CL met soms onmogelijke goals.
3 0
WyZynDeBeste
Inderdaad, vreemd stuk in de tekst. Alsof die goal tegen NAC het begin was van zijn periode. Was juist het einde.
1 0
RusselWestbrook
Dat klopt toch wel? Zlatan was helemaal niet zo goed bij Ajax, de gemiddelde supporter zag bijvoorbeeld liever Machlas in de spits staan en die deed het ooo bepaald niet geweldig.

Zlatan's periode bij Ajax was moeilijk, zijn klasse kwam er zelden uit en toen ie echt goed werd was ie meteen vertrokken.
1 0
gi0vanni
Wel grappig dat Machlas een tijdje voor die vertrok nog redelijk wat goals maakte. Maar we kunnen gerust zeggen dat hij geen topper was maar gewoon gepiekt heeft bij een best aardig Vitesse.
0 0
AFCAwooz
Kan er wel inkomen inderdaad. Hij scoorde sowieso te weinig voor een spits bij ajax. Hij kreeg ook gewoon veel kritiek door zijn gedrag; altijd die ellebogen enso. Ik kan me nog die rubriek van hugo borst en jan Mulder herinneren: de elleboog Vd week. Daar stond Zlatan zo'n beetje elke week in.
0 0
Jwduijm
Tot die wedstrijd tegen Nac? Dat was zijn laatste wedstrijd. Wordt een beetje moe van Leo, altijd hetzelfde verhaal Zlatan, en zn dozen.
1 0