Ajax laat vaak punten liggen in slotfase

BVeenstra, 10-12-2016 om 08:35, 3164 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de zaterdageditie van Het Parool valt te lezen dat Ajax in de slotfase van wedstrijden op zijn zwakst is. De krant schrijft dat de speelwijze onder trainer Peter Bosz zijn vruchten afwerpt, maar dat het fysiek ook veeleisend blijkt te zijn.

Afgelopen donderdagavond ging Ajax lange tijd met 0-1 aan de leiding in het Europa League-duel met Standard Luik, maar ging het vijf minuten voor tijd alsnog mis: 1-1. En dat was niet de eerste keer dat Ajax moest incasseren in het laatste kwartier. Van de 25 tegendoelpunten dit seizoen vielen er negen in de slotfase: één in de beker, vier in de Europa League en vier in de Eredivisie.

In de nationale competitie verloor Ajax daardoor al zes punten. Tegen Roda JC (2-2), Feyenoord (1-1) en AZ (2-2) ging het vlak voor tijd mis. Daarentegen is medekoploper Feyenoord juist sterker in het laatste kwartier. De Rotterdammers pakten op bezoek bij PSV (0-1), NEC (1-2) en FC Utrecht (3-3) juist in de eindfase de broodnodige punten.

Oorzaak
Volgens de Amsterdamse krant vereist de offensieve speelwijze van Bosz veel loopwerk van de spelers: zowel met als zonder bal. Dit zorgt er óók voor dat Ajax in de slotfase juist al aan de leiding gaat. In alle duels van de groepsfase van de Europa League, in beide bekerduels en in dertien van de vijftien competitiewedstrijden ging Ajax met een voorsprong het laatste kwartier in.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Juichtoon
Dit heeft met ons spel te maken of beter gezegd met het ontbreken van een aantal dingen. We kunnen de tegenstander niet onze wil opleggen zodra deze meer va banque gaat spelen. Dit komt doordat ons positiespel nog steeds te zwak is, onze spelers technisch toch niet vaardig genoeg en we de ruimtes tussen de linies te groot laten. Hierdoor glipt de tegenstander er dan steeds tussendoor. Ik haal maar Roda, Fnoord, Celta, AZ, Standard en nu Twente aan. Deze aspecten zijn alle trainbaar, het kan als je deze aspecten beheerst niet gebeuren dat een tegenstander zo vaak nog langszij komt of zoals vandaag zelfs wint. We spelen dominanter voetbal zeker maar we moeten de volgende stap zetten.
Overigens is dit wat Cruijff liet optekenen in dec 2014 toen hem werd gevraagd wat hij ervan vond dat Ajax relatief veel goals in de laatste 10 min moet incasseren.
Heeft allemaal niets met wissels of spelers te maken maar alles met de speelwijze.
0 0
JariKanu
Lijkt mij onzin dat het aan Bosz of een nieuw systeem ligt. Vorig seizoen gebeurde het ook veel te vaak, Feyenoord uit (beker), Fenerbahce uit, Utrecht uit, Roda uit om er uit mijn hoofd een paar te noemen. Voor de mensen met een minder geheugen: 3x 1-0 verloren door goals in de laatste minuten (89', 90+1', 87') en de 2-2 van Roda JC was in de 92' minuut. Kortom, dat probleem hebben we al langer.
1 0
insectenverdelg
alleen zitten wij nog steeds in de beginfase van deonywikkeling van ons speltype. dat wordt alleen maar beter, waardoor het minder energie gaat kosten.
2 0
Juichtoon
Hopelijk heeft Peter Bosz ook de kennis in huis om deze stap te zetten anders blijven we hier steken, zie mijn reactie hierboven.
0 0
chrisjuhhh
Ook dit is realistisch .
0 0
Sterretje73
Vaak ? Hoe "vaak" hebben wij punten weggegeven dan ? Overdrijven is ook een vak. En dat jonge ploegen vaak extra vermoeid zijn einde 2e helft hoef je ook geen raketgeleerde voor te zijn toch ? Open deuren intrappen verkoopt kennelijk.
4 -2
3*stars*3
Viel mij al een tijd op, dat Ajax punten weggaf in slotfase.

Roda, Fey, Az, Celta (bijna 2x), Luik maar moet wel bij vermelden dat Ajax die teams in leven liet want er ontbreekt toch aan koelbloedigheid, om het eerder af te maken.
Vooral in Alkmaar en in de kuip, kregen we nog wat kansen om deur definitief op slot te gooien.

Celta thuis, viel Gudelj in en toen ging het toevallig fout.
Die deed toen gewoon aan werkweigering, die smiecht.
1 -1
chrisjuhhh
jij snap het !
0 0